Att inreda som en syrian

De senaste 15 åren har det poppat upp en och annan inredningsbutik i Sverige som säljer möbler som får många svenskar att dra på mungiporna. Vräkiga lädersoffor, bordslampor med fötter i porslin utformade som franska 1700-talskungar, matbord med glasskiva och ben i form av kromade svanar. Man kan tro att man hamnat i ett avsnitt av MTV:s hemma hos-program Cribs.

Men det finns många i Sverige som uppskattar den här inredningsstilen, och det de har gemensamt är att de kommer från Mellanöstern, är kristna och att många av dem bor i Norrköping, Jönköping och framför allt i Södertälje. De kallar sig syrianer eller assyrier.

En del skulle kalla den här inredningsstilen för kitschig, men det gäller egentligen bara de allra mest iögonfallande möblerna, som vi beskrev ovan. I övrigt är många förtjusta i guld, även fungerar bra i många svenska hem, framför allt i städerna där syrianerna bor.

Svenskt + syrianskt = sant

En svenskt vill gärna inreda sitt hem enligt principen ”ljust och fräscht”, vilket betraktas som så typiskt svenskt att det även blivit namnet på en krogshow om svensk inredningsmani. Men precis som salt höjer smaken på de flesta efterrätter som innehåller choklad, och lite blått i färgblandningen får svart att framstå som ännu mörkare, kan ett oväntat inslag få ett vanligt svenskt hem att framstå som ljusare och fräschare än det faktiskt är.

Det finns många inredningsstilar som föraktfullt kan avfärdas som etno-kitsch om man är på det humöret, men som innehåller många inslag som kan lyfta ett rum. Persiska mattor uppskattas av många, och en spegel med guldram gör sig ofta bra på en vit vägg. Det kan kännas lite märkligt att hänga ryska ikoner på väggen om man inte är religiös, men inredningsmässigt är det ofta ett lyft, och det kan också en porslinslampa, köpt i Södertälje, vara.