Online-shopping för bättre grannsämja

Grannsämja kan vara en ömtålig sak. För att hålla sina grannar på gott humör är det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Inte minst bör man fundera på att ändra vissa av sina vanor, med hjälp av saker man kan köpa på nätet.

Grannar bråkar om alla möjliga saker. Några klassiker är tvättstugan i flerfamiljshus, och grenar som hänger in över en annan persons tomt. Dessa grenar kan antingen irritera grannen, eller så kanske grannen helt sonika plockar frukt från dem, om det nu finns någon sådan på trädet. Om frukten är värd pengar kan det här bli en dyr historia (tänk på Jan Lööfs barnbok ”Sagan om det röda äpplet”).

Några av de vanligaste klagomålen folk har på sina grannar är:

  • Hög musik.
  • Högljutt sex (ja, detta är helt sant).
  • Dålig städning av gemensamma utrymmen, som tvättstugan. Alla svenskar vet idag att den som inte tar bort luddet ska dö.

Sedan finns det också mer originella klagomål. Ett av de allra mest originella är ett par i Hofors, som anmälde sina grannar för att deras poolpump brummade för mycket. Först avskrev bygg- och miljönämnden ärendet, men sedan gav länsstyrelsen de grannar som stördes rätt. Nämnden måste nu utreda det hela en gång till, och göra bullermätningar.

Köp dig till bättre grannsämja

Nej, du behöver inte muta dina grannar för att få dem mer vänligt inställda till dig. Däremot kan du göra mycket genom att köpa lite smarta prylar. Om du ofta glömmer att ta bort luddet i torktumlaren i den gemensamma tvättstugan, så är det kanske bättre att du inte använder den alls. Köp en torkställning online, och torka kläderna i din lägenhet istället.

Om du ska bygga en pool och vill vara säker på att inte störa grannarna, välj en tyst pump, från exempelvis poolspecialisterna Pahlén. Se också till att ljudisolera pumpen från början, och om det går: placera den så långt från grannens tomt som möjligt. På detta sätt undviker du att störa i onödan.

När det gäller sex och hög musik, däremot, så finns det bara ett råd: visa hänsyn. Ni är inte ensamma i huset. Musik kan man också lyssna på i hörlurar.