Sovrummet – viktigaste rummet

Det går att argumentera att sovrummet är hemmets viktigaste rum, här får man sin vila för att klara sina långa dagar. Här älskar partners, barn görs och här spenderar vi flest timmar i livet. Det är tyvärr rummet som faller i glömska och det är synd då det kan behövas lite extra kärlek för att bli extra bra.

Som många vet så är sömnen väldigt viktig och med det menas att man får ligga i sängen mellan 7-8 timmar om natten. Med för lite sömn går hjärnan på sparlågor då den behöver energi för att fungera. Mat och sömn är alltså hjärnans bränsle och krävs för att den skall vara på sin vakt och kunna göra dig koncentrerad. Något som behövs för att vi ska sova gott om natten är ett vackert inrett sovrum och en skön säng. Många tror att vi inte påverkas av färger på väggar, inredning och liknande när det handlar om sömn men det stämmer inte alls. Färgen på väggar påverkar oss på så vis att vi inte kan finna ro lika lätt med en viss kulör.

Bra att tänka på när man ska göra ett sovvänligt rum:

  • Ljusa färger med en jordnära kulör är den som får oss att somna bäst enligt vissa forskare. Beige, gräddvitt och till och med lila toner är de som aktiverar vår hjärna minst, se upp för signalfärger som rött, blått och gult.
  • Sängen är som sagt väldigt viktig, leta efter sköna kontinentalsängar på nätet att sova i, det är viktigt att sängen passar din kroppsform. Hård för den som är längre och något större och mjuk för den mindre och lätta personen.
  • Tänk på att mörklägga sovrummet, det finns ett flertal mörkläggningsgardiner som fungerar bra för de flesta. Glöm inte att ha en riktigt bra väckarklocka för att komma upp smidigt och bra.
  • Håll sovrummet svalt, viktigt är att det är svalt i sovrummet, på så vis somnar man lättare och sover även bättre.