Byt till bättre lysrör

Det talas mycket om lågenergilampor nuförtiden, men det gäller nästan alltid lampor som ska ersätta glödlampor. Det är dock ganska få av oss som arbetar i glödlampsljus på dagarna: på arbetsplatserna dominerar lysrören stort. Globalt sett beräknas lysrören står för ungefär sju tiondelar av all belysning i världen. Det säger sig självt att den som kan erbjuda ett mer energisnål alternativ till lysrör kan tjäna stora pengar, och dessutom bidra till att minska energianvändningen i världen. Extra bra vore om de nya lysrören inte innehöll något kvicksilver.

Tidningen Metro skriver om ett företag i Nyköping som utvecklat lysrör som lever upp till de krav som listades i inledningen. Lysrören är:

  • Giftfria.
  • Energisnåla.
  • Hållbara.

Lysrör i offentliga miljöer – och i hemmet

Detta har gjort att många livsmedelsbutiker, bl.a. ICA och Hemköp, har valt att installera diodlysrör. Besparingen i reda pengar för de handlare som valt att göra på detta sätt visar sig snabbt, eftersom mataffärer har öppet åtminstone tio timmar per dygn, och hela tiden har lysrören tända. Att inte behöva byta ut dem lika ofta ger även det en ekonomisk vinst. LED lysrör är därmed dubbelt ekonomiska.

Men även i hemmet förekommer ju lysrör. Vanligast är de över diskbänken och i badrummet. Det finns med andra ord pengar att spara även för vanliga konsumenter. Lysrören fungerar precis som vanliga lysrör, så inga modifieringar behöver göras av armaturerna. LED rören surrar heller inte, som vanliga lysrör ofta gör. Detta kan vara ytterligare en anledning till att installera dem i hemmet.

Så gör en insats för miljön och byt till LED lysrör.