Försäkrad dansk design

Att förlora sina ägodelar i ett inbrott är inte bara förnedrande och jobbigt. I värsta fall kan det även vara en riktigt dyr historia. Fixa en försäkring och se till att den täcker.

Visst är det kul att inreda? Man kan lägga dagar, år, ja, hela sitt liv på att göra sin tillvaro hemtrevlig. Det kan handla om allt från möbler till smycken och bilar. Eller en så privat sak som en högt värderad gammal tavla som gått i arv. Man är idag även ganska van vid att höra om vad försäkringsbolagen har att erbjuda för skydd mot förlust av just dessa egendomar. Men försäkringsvillkor kan vara kluriga. Det är inte alltid förlusterna av ett inbrott kan ersättas med en hemförsäkring. Det räcker inte alltid med att skaffa hemlarm.

Om tjuven tar ditt överkast

Ibland kan det handla om att man inte har installerat ett godkänt lås. Vissa försäkringsbolag täcker bara förluster upp till en viss summa. Eller en procentandel av det som gått förlorat. Plus en värdeminskning. Så om man har en riktigt dyr tavla hemma, kanske en Rembrandt, eller en Porsche i garaget kan det vara läge att kolla upp exakt vad som gäller i avtalet mellan dig och ditt försäkringsbolag. Det kan även vara en mycket god idé att kolla upp vad premien kostar och vad självrisken ligger på. Den kan nämligen gå att sänka om man höjer säkerheten i sitt hem. Att tipsa om detta på en sida för heminredning kan verka överflödigt. Men har man köpt inredning och lösöre för flera miljoner kan det vara värt att kolla upp vad som gäller vid stöld. Så att man åtminstone kan förhindra den ekonomiska förlusten.