Ett sovrum för skön sömn

Vill du sova bättre? Det finns en del saker du kan göra för att förbättra sömnen.

Med nya, sköna påslakan linne att bädda sängen med garanteras du bra material mot din kropp. Detta tyg ser bland annat till att transportera bort fukt under natten, samtidigt som det håller rätt temperatur och är lagom strävt med den lite grövre tråden. Men vad mer kan du göra för att få en bättre sömn egentligen?

Så sover du skönt om natten

I en artikel i MåBra går det att läsa om hur du på enkla sätt kan ge dig själv bra förutsättningar för en god sömn om natten. Några goda råd är att försöka sänka temperaturen i rummet innan läggdags, eftersom kroppens temperatur generellt sett höjs när du sover – vilket kan göra att du sover sämre. Hjälp till att hålla nere kroppens temperatur på en behaglig nivå genom att sänka gradantalet inne, så kommer du förhoppningsvis sova bättre också.

Detta ska du inte göra i sovrummet

Kolla inte på Netflix i sängen och undvik generellt att ta in skärmar i sovrummet och slipp sova sämre. Att titta på en skärm tar generellt bort fokus från sömnen och kan göra att hjärnan aktiverar sig. I denna artikel från Karolinska Institutet går det även att läsa om hur du helst ska undvika att dricka kaffe, te, läsk och energidrycker hela sex timmar före sänggåendet. Detta kan försämra sömnen och sömnkvaliteten. Alkohol kanske gör dig sömnig, så att du somnar lättare – men denna dryck gör att du sover sämre på så sätt att du inte är utvilad när du vaknar på morgonen.

Andra råd är att du gärna får ha en fysisk aktivitet varje dag, varför inte en promenad till jobbet, en joggingtur om kvällen eller tidigt på morgonen? Om du kommer upp i puls är det dock bra att veta att detta inte ska ske inom två timmar före sänggåendet, eftersom det kan göra att det blir svårt för dig att komma ned i varv och sova. Undvik också att ta längre tupplurar om dagen, det kan störa din sömn om natten.

Mer om sömn och sömnsvårigheter (som är väldigt vanligt) kan du läsa mer om här på Vårdguiden 1177.