Gör hemmet klimatsmart

Tröttnat på höga uppvärmningskostnader och icke-miljövänlig uppvärmning hemma? Då kan det vara dags att se över ifall du kanske ska göra ditt hem klimatsmart. Här är några tips på hur du gr tillväga.

Det finns många goda råd om hur man ska göra för att sänka värmekostnader genom att byta uppvärmningssystemen hemma, men har du funderat över vad mer du kan göra för att få ditt hem lite mer klimatsmart? Att byta uppvärmningssystem är visserligen bra, men visst kan du göra mer än så med väldigt enkla medel dessutom.

– Många gånger handlar det om våra vanor och det behöver inte kosta något att ändra, säger Helena Holm på Energimyndigheten.

Tips på hur du gör ditt hem klimatsmart

Det första som du kan göra är att se över vilken typ av belysning du har hemma, för idag finns en rad miljövänliga alternativ att välja på. Likaså kan det vara bra att ta en extra titt på vilken temperatur du har i kyl och frys, är de för lågt satta drar det mycket energi alldeles i onödan. Andra enkla tips som Energimyndighetens experter delar med sig av är följande:

  • Ha låg värme på hemma, speciellt nu till vår och sommar kan du stänga av helt och på höst och vinter gör en grads sänkning att du minskar energianvändningen med fem procent.
  • Är hemmet tätat? Sätt nya lister runt dörrar och fönster för att inte elda för kråkorna.
  • Lämna aldrig dina teknikprylar i standby-läge och ryck ut laddare när de inte används.
  • Spar på ditt vatten! Koka i vattenkokare, diska i maskin i stället för att diska för hands och sätt dit ett snålspolande duschmunstycke.