Lyft inredningen hemma genom att städa

Är du sugen på att göra om hemma men vill inte ställa till med ett stort renoveringsprojekt? Då kan du börja med att städa hemma för att ge inredningen du redan har ett ansiktslyft – utan att du behöver göra om eller renovera överhuvudtaget.

Känslan av att aldrig riktigt bli klar när det kommer till inredningen hemma är det många som känner, men kanske är det faktiskt så att du inte behöver inreda mer även om du tror det? I stället för att köpa mer inredningssaker eller börja renovera om i hemmet kanske du bara ska röja upp lite. När du plockar bort alla vardagsting som ligger och skräpar i hemmet kommer du snabbt inse hur fint du faktiskt har det – och att städa behöver varken ta tid eller vara speciellt svårt, det finns enkla sätt att städa effektivt på.

Så städar du effektivt

Något som bland annat tidningen MåBra skriver om är hur många gärna skjuter upp städningen för att det ofta känns som ett för stort projekt att ta sig an, men det hela handlar egentligen om inställningen. När du dessutom skjuter upp städningen hemma är det bara fler saker som samlas och ligger och skräpar. Alltså gör städningsprojektet ännu större och svårare att ta tag i ju längre du väntar. Så hur ska man göra för att städa effektivt och snabbt för att få en härligare känsla i sitt hem och kunna njuta mer av sin inredning? Här är några snabba tips:

  1. Börja med att leta fram en korg, låda eller en påse och gå sedan rum till rum och samla ihop prylarna som inte ska vara i det rummet, det kan vara allt från skrivblock och pennor till sminkprodukter och liknande som ligger och skräpar. När detta är gjort är det bara att sätta dig i lugn och ro och sortera prylarna innan du lägger rätt sak i rätt rum igen – passa även på att kasta de sakerna du inte behöver eller använder när du ändå är igång och plockar.
  2. Fräscha upp ytorna genom att torka dem på ett effektivt sätt, alltså att du börjar med att plocka bort sakerna som står på byrån, bordet eller fönsterbrädan innan du går igång med trasan.
  3. Töm alla papperskorgar hemma, dessa ger ett tråkigt intryck och är nu efter att du slängt onödiga ting du samlat på dig säkert också ganska fulla. Speciellt viktigt är detta att göra om du har sopkorgar utan lock på eftersom dessa upplevs stökigare än de med lock även om de inte är fulla.
  4. Göm din tvättkorg! Inget kan få inredningen i sovrummet att kännas tristare än en full, illaluktande tvättkorg mitt i rummet, göm undan den eller köp en ny med lock som passar in i rummets övriga inredning.
  5. Placera ut snittblommor i hemmet, det ger dig en ny fräsch känsla och färg till rummet utan att du behöver ändra om genom att måla väggarna eller köpa nya inredningsdetaljer – allt du behöver göra för ny färg är att köpa olika sorters blommor.