Inredningstips för hemmakontoret

För att kunna arbeta effektivt är det viktigt med ett genomtänkt hemmakontor. Det gäller vare sig du driver eget företag, arbetar på distans eller behöver ett hemmakontor för att betala dina räkningar och sköta administration. Du behöver ha rätt kontorsmaterial, ordning och reda, ett bra skrivbord samt tillbehör för att kunna arbeta väl.

Utan ett riktigt hemmakontor är det både svårt att arbeta, ha koll på dokument, kontorsmaterial och att snabbt kunna hitta din powerbank. Det är inte alltid möjligt eller nödvändigt att ha ett särskilt rum för ditt hemmakontor, men du bör i alla fall ha en hörna där du kan arbeta ostört. Det är många som vandrar med datorn och papper mellan köksbordet, ett kontorsbord och soffan och tror att de är effektiva. För att arbeta väl behöver du både ha ordning, tillgång till all utrustning som du behöver, kunna arbeta ostört samt sitta på en bra stol. Personer som har riktiga hemmakontor arbetar mer koncentrerat och får också mer gjort på kortare tid.

Rätt kontorsutrustning

I ditt hemmakontor behöver du ha rätt utrustning, så att du snabbt kan skicka iväg viktiga brev, skanna dokument och ha långa zoomsamtal utan tekniska problem. Mycket sitter i detaljerna: att häftapparaten och tejpen finns på plats, att sladden till powerbanken ligger där den ska och att det är lätt att tömma dokumentförstöraren. Ett tips är att gå in på Kontorsgiganten.se och köpa allt som du behöver. I ditt kontor bör du alltid ha:

  • kopieringspapper
  • skanner med skrivare
  • häftapparat
  • dokumentförstörare
  • bra pennor, både kulspetspennor och blyerts
  • tejp, både tjock och tunn

Om du arbetar hemifrån kan det också vara klokt att ha extra handdesinfektion ifall du får besök, samt en extra stol att ställa på lagom avstånd nu under coronapandemin.

Håll ordning

För att både må bra och arbeta väl behöver du ha ordning på ditt kontor. När du skapar ditt hemmakontor bör du köpa bra hyllor och skåp att använda. Bra lådor och pärmar underlättar också för att kunna hålla ordning. Förutom att du blir mer stressad när det är stökigt, tar det längre tid att hitta det du behöver.

Håll det avskalat

För många är det lättare att arbeta om rummet är avskalat. Tanken på en massa kort, blommor och minnessaker kan verka mysigt, men i verkligheten kommer du troligtvis att arbeta sämre. Ditt hemmakontor är trots allt en arbetsplats och du bör inreda det så professionellt som möjligt. Forskning visar att vi människor arbetar bättre i avskalade miljöer. Om ditt mål är att få mycket gjort på kontoret bör du satsa på enhetliga färger och så lite dekoration som möjligt.

Välj rätt möbler

Köp en bra kontorsstol som du både sitter skönt i och som är ergonomisk. Räcker det med ett skrivbord, eller behöver du ett extra bord för att få nog med arbetsyta? Bra arbetsytor är en förutsättning för att arbeta smidigt. Vissa personer föredrar skåp med lådor, andra öppna hyllor. Tänk igenom hur du vill möblera ditt kontor så att du trivs med det och känner arbetsglädje. Det finns mycket som du kan göra för att skapa ett bra hemmakontor och jobba effektivt i ditt hem.