Passa på att grilla i sommar

Är du precis som många andra ivrig att komma igång med sommarens grillning? Läs mer här för inspiration!

Att grilla på sommaren är det många som längtar efter under den kallare delen av året. Det är ett härligt vårtecken att plocka fram grillen och göra iordning den inför kommande säsong. Kanske är det till och med dags att uppgradera utrustningen, antingen med en helt ny grill eller lite roliga och användbara tillbehör? Den som grillar mycket vet hur kul det är att unna sig nya prylar att använda när det ska lagas riktigt god grillad mat. Tillbehör finns det dessutom gott om; allt från praktiska grillbestick till smarta tillagningsställ och pizzastenar. Om du då skulle bjuda familjen på en riktig brakmiddag, hur skulle den vara komponerad? Vilken grill är bäst att satsa på? Det ska vi kika på här nedan.

Välj rätt grill

Låt oss börja med att titta på det här med grill. Det är förstås viktigt att ges rätt förutsättningar för att kunna leverera en god middag åt familjen och här spelar grillen en stor roll. Du som är spekulant på en grill kommer snart upptäcka att det finns många olika varianter tillgängliga på marknaden och det är inte alltid helt lätt att välja. I huvudsak handlar det om två olika val av grill, där det står mellan en gasolgrill eller en kolgrill. Precis som namnet antyder så drivs den förstnämnda varianten av gasol, medan den andra kräver grillkol eller briketter. Om du lockas av den gasoldrivna varianten så köp gasolgrill här och hitta samtidigt en massa annat användbart till grillandet. Det där med grill är annars mycket en smaksak och det går att få ett gott resultat med båda.

Laga en härlig grillmiddag

Här är det bara den egna fantasin som sätter gränser och exakt vad ni väljer att laga till beror förstås på tycke och smak. Tänk dock på att grillning inte på något sätt behöver begränsas till den där köttbiten; här kan du med fördel även grilla goda tillbehör som blir så mycket godare än om de tillagas i stekpanna eller i ugnen. Glöm inte att servera något gott att dricka till anrättningen; öl är alltid en klassiker i grillsammanhang men en varm sommardag kan det vara gott med ett uppfriskande rosévin.

Några tips på tillbehör som gör sig utmärkt på grillen:

  • Sparris. Den gröna saken som är smått tråkig som kokad, men fantastiskt god som grillad. Gärna marinerad i lite olivolja och kryddad med lite havssalt.
  • Champinjoner. Den som gillar svamp får inte missa det här tillbehöret som kan vara riktigt matigt i sig. Även här kryddad med lite salt och gärna med någon annan smaksättare som exempelvis rosmarin.
  • Halloumi. En härlig ost som förvisso är god att steka, men underbar att äta direkt från grillen. En grillad hamburgare som kompletteras med ett par skivor halloumi och toppas med rödlök – ja, då blir det verkligen fest i munnen.
  • Majs. Mer klassiskt kan det inte bli. Enklast är att grilla färdigkokt majskolv, som förstås avnjutes med en klick smör.