Så skapar du en plan tomt

Har du en sluttande tomt som det är omöjligt att plantera något på? Vill du skapa en mysig och inbjudande trädgård som är formad i olika nivåer? Med en gedigen stödmur kan du på ett enkelt sätt få till den typ av utemiljö som du drömmer om.

Oavsett om din tomt har en svag lutning eller en mycket brant går det att bygga om den med en stödmur i sten. Flisby erbjuder stödmurar online i flera olika typer av material och utseende, både natursten och betong. En stor fördel med en stödmur är att den smälter in fint i tomten eftersom endast den ena delen av muren syns. Den bakomliggande delen fylls ut med fyllnadsmassor och jord som stöttar upp muren.

Plantera vid stödmuren

En sluttande tomt är för det mesta omöjlig att odla blommor eller grönsaker på eftersom vatten och gödningsmedel rinner bort. Genom att strukturera trädgården i flera terasser kan du skapa grönsaksland med nyttigheter och vackra blomsterrabatter. Genom att välja en stödmur av ett material som håller bra och som passar bra ihop med utseendet på huset kommer hela trädgården att få ett lyft. Istället för en sluttande gräsyta har du möjlighet att plantera precis det du vill. Vid kanten av stödmuren är det både fint och praktiskt att lägga en matchande kantsten, något som underlättar gräsklippningenoch ger ett harmoniskt intryck.

Till det allra roligaste med trädgårdsarbetet hör att plantera nya växter och sätta frö. Innan du sätter igång med planteringarna vid stödmuren är det dock viktigt att tänka igenom vilken typ av plantor som passar dig och familjen bäst. Om alla tycker om bär passar till exempel krusbär och jordgubbar bra medan olika typer av rosor passar den som älskar blommor och färg. Tänk också på att försöka hitta så lättskötta växter som möjligt så att du kan resa iväg en vecka utan att behöva komma hem till uttorkade, gula växter.

Lyckas med trägården

  • Skapa plana ytor med hjälp av stödmurar och fyllnadsjord.
  • Välj lättskötta växter som inte behöver daglig vattning.
  • Lägg kantsten vid rabatter och murar för att underlätta gräsklippningen.