Nya trenden – slipa om gammalt till nytt

Är det alltid nödvändigt att köpa nya möbler för att skapa den perfekta inredningen hemma? Faktiskt inte, allt fler har börjat slipa och måla om gamla möbler. Genom att själv sätta sin prägel på begagnade möbler går det att få precis den stil som önskas, samtidigt som det bidrar till en bättre miljö.

Att slipa och måla gamla möbler är enkelt, och leder snabbt till att de känns som nya igen. Ett bra ställe att besöka är festool verktyg som har många olika slipar att välja mellan. För att göra den nya stilen komplett går det att efter slipning måla om möblerna i den färg och stil som passar bäst.

Slipa om de slitna möblerna

Det är vanligt att möbler blir slitna på de ställen de används mest. På bord och byråer är det ofta lacken som blir nött. Då går det bra att slipa av ytbehandlingen och lägga på hårdvaxolja i stället. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att göra ett bra underarbete. För att måla en stol, börja med att tvätta den med målartvätt eller vatten och diskmedel. Skrapa därefter av den färg på stolen som är lös eller flagnar. Här är det nödvändigt att inte slipa för mycket, det behövs endast så mycket slipning att den nya färgen fäster. Det kan också vara klokt att fylla i hack på stolen med spackel för att få en jämn yta.

Måla om möbler för en helt ny stil

När stolen är ordentligt slipad, måla den med grundfärg. Dra hela, stadiga penseldrag i samma riktning som träets längd. Låt därefter stolen torka. När stolen är torr går det bra att måla med halvblank snickerifärg. Måla flera lager och låt varje lager torka innan nästa målas på. För att lättare kunna måla på färgen är det klokt att använda en skumgummiroller. Det ger en jämnare yta.
För att göra möbeln man målar om mer originell är ett tips att använda tejp. Genom att tejpa mönster på möbeln före målning går det att skapa en spännande ny stil. Det enda som krävs är färg och plasttejp eller markeringstejp. Välj den bredd som passar bäst, tejpa och måla. Klart!