Piratmarknaden växer

Att handla saker på nätet är risky business. Piratmarknaden är nämligen enorm, speciellt på nätet och risken är stor att man får en vara som inte är äkta eller som i värsta fall kan vara farlig för hälsan.

808171-skull-and-bones

I ett tidigare inlägg skrev vi om att nätet fullkomligt kryllar av förfalskade möbler och att man egentligen aldrig kan vara säker på att de varor man köper faktiskt är äkta. Till och med en seriös och stor aktör har sålt möbler som varit piratkopior.

”Nordens största auktionssajt för designmöbler, har visat sig sälja kopior av originalmöbler.” Läs mer.

Det är dock inte så konstigt att stora företag blir insyltade i det här med tanke på att piratkopiering drar in lika mycket pengar som droghandeln och det finns i princip piratkopior på allt i dag. I Dagens Industri kan man läsa att världens piratkopiering är oerhört utbredd och att den varje år omsätter hisnande 4 000 miljarder kronor. Enbart i Sverige förlorar företagen flera miljarder kronor varje år på grund av piratmarknaden.

Varorna är skadliga och farliga

Men att pirathandeln går upp i så stora summor och gör att företag förlorar massa pengar är inte det största problemet. Ett större problem är att de flesta kopior inte genomgått några tester, vilket innebär att de kan vara farliga. Smink och kläder kan innehålla farliga kemikalier som kan vara farliga för hälsan och mobilladdare och annan elektronik kan explodera i uttag och i värsta fall börja brinna.