Bostadsförsäljningen drar igång igen

Bostadsmarknaden har under sommaren legat i stiltje, men nu blossar den upp igen och fler bostäder har kommit ut till försäljning och köpintresset är högt. Men mäklarna tror dock att bostadspriserna inte längre kommer att bli lika höga som de varit under de senaste två åren, snarare tvärt om tror man att priserna kommer sänkas – så om du går i säljtankar kan det vara hög tid att göra slag i saken.

20973921-female-hand-giving-keys-to-male-client-buying-renting-apartmentAtt sälja sin bostad är det många som funderar på och nu har sommarens stiltje på bostadsmarknaden sakteligen avtagit och försäljningarna börjar så smått att dra igång igen. Men om du tröttnat på ditt hem och funderar på att göra slag i saken och faktiskt sälja så gör du klokt i att påbörja säljprocessen redan nu. Som mäklarna tror sig förutspå marknaden så väntas nämligen en prissänkning och därmed sjunkande vinst för den som går i säljtankar. Till Aftonbladet säger till exempel både Marcus Svanberg som är VD på Länsförsäkringar och Joakim Lusensky, som är analys- och kommunikationschef hos Mäklarsamfundet, att man tror att den tidigare köpehetsen som rådigt kommer att försvinna. Istället tror man att priserna kommer att sjunka, stabiliseras och sedan öka i en långsammare takt än förr. Varför man tror detta handlar bland annat om att man tror att Finansinspektionens uttalande om att man ytterligare kommer att skärpa det nyligen införda amorteringskravet och att detta är något som skrämmer och skapar osäkerhet bland både säljare och köpare.

Tänk på detta om du vill sälja

Det främsta som en säljare av en bostad tänker på är att göra en vinst på försäljningen av sin bostad, men det är mer än så du bör tänka på. Något som många missar att tänka på när de går i försäljningstankar är att man också ska ha råd att både köpa och bo i en ny bostad efter att försäljningen är klar. Ett tips är därför att börja försäljningsprocessen med att värdera din bostad och se vad en försäljning eventuellt skulle kunna landa på och sedan ta denna siffra och se vilka bostäder som du har möjlighet att sedan bli köpare av – och då också komma ihåg att du ska ha råd med amorteringskrav och ytterligare bostadskostnader.