Saker att tänka på om hemlarm

Funderar du på att skaffa hemlarm till huset? Då finns det en hel del ytterligare saker att tänka på för att göra att hemmet känns så tryggt som det bara går – här är några fler värdefulla tips rörande hemlarm och säkerhet som kan vara bra att tänka på.

Hemlarm gör oss trygga men räcker det verkligen med att installera ett larm och sedan så råkar man aldrig ut för inbrott? Självklart inte. Det finns en hel del andra saker att ta hänsyn till om man vill säkerställa att ens hem inte lockar dit oinbjudna och tjuvaktiga gäster. Först och främst ska man se till att man väljer ett larm som gör det som larmet är tänkt att göra, nämligen att skrämma bort inbrottstjuven, varnar dig om att inbrott sker och är uppkopplat mot en larmcentral som kan skicka ut väktare eller tillkalla polis vid larm. Dessa larm finns såklart i olika prisklasser, både billiga och lite dyrare, men tänk på att det viktigaste är att du får ett larm som faktiskt kan göra skillnad om inbrott sker – experterna ratar till exempel sådana larm som bara står och tjuter eftersom dessa varken skrämmer bort eller gör omgivningen uppmärksammad på att inbrott sker, ljudet försvinner snarare i mängden.

Kombinera larm med grannsamverkan

Något som experterna säger till Svenska Dagbladet på frågan om hur man på bästa vis skyddar sitt hem från inbrott är att alltid välja hemlarm som är kopplade till larmcentraler om man ska ha larm. Men en annan rekommendation som man ger är att sätta upp grannsamverkan i sitt bostadsområde eftersom att man då ingår en överenskommelse om att ingripa i händelse av att grannens bostad utsätts för inbrottsförsök. På Stöldskyddsföreningen tycker man till och med att man ska börja med grannsamverkan och sedan skaffa larm som kompetent till denna i stället för att göra tvärt om som många vanligtvis gör. Något man dock enas om är att man alltid ska välja certifierade larmföretag, vilket betyder att företaget har larmprodukter som är testade och godkända av utomstående tredje part som är experter på området. Tänk bara på att säkerställa att certifikatet gäller både själva larmprodukten och för installationsjobbet.