Skapa en stilren trädgård med marksten

Med marksten i trädgården kan du skapa snygga kanter runt rabatter och gångar. Stenen ramar in och skapar en harmonisk känsla som är svår att få på annat sätt. Här skriver vi om vad som är viktigt att tänka på när du använder marksten.

Det är vissa platser i trädgården där marksten passar extra bra. Bland annat vid entrén, garaget eller som inramning till rabatter eller kantstöd till en terrass. Även gångar blir mycket fina med marksten. Hos Allt i Sten hittar du ett stort utbud av marksten i både betong och natursten. Du kan beställa stenar i olika färger, former och storlekar. Dessutom beställer du enkelt och billigt på nätet och kan få stenen levererad hem till dig.

Så väljer du rätt marksten

Vilken typ av sten som passar bäst beror på var den ska placeras. Funderar du på att skapa en vacker rabatt med blommor är det främst utseendet som spelar roll. Då behöver du inte fundera på att stenarna ska klara tung belastning.

Är markstenen tänkt att ligga på garageuppfarten behöver stenarna tåla en hel del tyngd. Många gånger är då marksten i betong ett bra val. Tänk på att även underlaget spelar stor roll för hur tålig en uppfart eller gång kommer att bli. Ett välgjord grundarbete lönar sig i längden.

Hitta färg och form som passar husets stil

Även om funktionen är betydelsefull är stenens utseende också viktig för att slutresultatet ska bli bra. Fundera på vilken känsla som du vill skapa i trädgården. Ofta passar det bäst att utgå från husets karaktär. Vid en modern villa i funkisstil passar raka linjer med stenar i en stram stil bra . En gammeldags trävilla bör däremot ha en sten i en mjukare stil som läggs med rundade hörn.

När du ska lägga marksten lönar det sig att hitta en leverantör med bra priser. Det är också en fördel om det är möjligt att beställa online och få hemleverans. Att köra stenarna själv brukar vara besvärligt på grund av den stora vikten.