Ta bolån med rätt inställning

När du tar bolån får du äntligen glädjen av att känna på hur skönt det känns att äga sin egen bostad. Men ett bolån kräver också eftertanke och studerandet av räntor och avgifter, den så kallade effektiva räntan. Så här bör du tänka innan du tar lån.

Genom att skaffa ett bolån har du många förpliktelser. Du ska betala tillbaka lånet varje månad. Dock har du en fördel; att bostaden står som säkerhet. När du ska ta bolån bör du ta det mest lukrativa lånet för dig och din ekonomi och dagens banker är ibland lite snåla med att ge rätt villkor. Därför har det uppkommit fler nischade banker som Nordax. Du kan skaffa bolån här och upp täcka de bra alternativen till de vanliga storbankerna.

Topplån och bottenlån

Det finns så oerhört många delar av ett bolån som många inte har koll på. Räntan är naturligtvis det viktigaste eftersom den står för själva kostnaden av lånet. Andra saker är avgifterna som avier och uppläggningsavgifter med mera. Men sedan har du något som kallas för topplån och bottenlån.

Enkelt förklarat är topplånet den del av köpeskillingen som ligger i topp, ca 70 – 85 %. Det här lånet har en högre risk än bottenlånet som ska beskrivas snart. Det är nämligen prisnedgången på bostaden som först drabbar topplånet och medför således högre risktagande. Detta lån har också högre ränta.

Bottenlånet utgör mindre risk och har en lägre ränta. Namnet uppkom för att detta lån låg i botten av hela bolånet. Idag är det mindre vanligt att dela upp bolån på det här sättet men det kan ändå vara bra att veta hur det fungerar.

 

Ta bolån som du har råd med

Oavsett vilket lån du tar måste du ha råd att betala tillbaka det och att din lön klarar av en viss räntehöjning. Detta ser bankerna alltid till att kika på och därför kan de ge lägre lån än vad du hoppats på.