Få ett varmt och ombonat hem

När den kyligare årstiden gör sitt inträde och solen plötsligt lyser med sin frånvaro märker många att de har det ganska kyligt hemma. Kanske orkar de befintliga radiatorerna inte med eller så är uppvärmningen så pass dyr att man drar sig för att dra upp värmen till de nivåer som egentligen skulle behövas.

Man behöver emellertid inte lida i kylan. Idag finns många smarta uppvärmningsmetoder som både är klimatsmarta och kostnadseffektiva. Välj till exempel en panna som eldas med pellets, en luftvärmepump eller borra för bergvärme. Det här är tre olika moderna uppvärmningsmetoder som är mycket billigare än direktverkande el och kräver mindre arbete än att till exempel elda med ved.

Elda med pellets

Du kan antingen investera i en pelletspanna eller bygga om din befintliga panna så att den fungerar med träpellets. Det fina med den här typen av bränsle är att det ger tre gånger så mycket värme som samma mängd ved skulle göra. Du behöver heller inte tänka på att rada upp ved eller oroa dig för att den inte ska räcka hela vintern. Pellets finns tillgängligt året runt och kommer i behändiga säckar. Det går också att köpa pelletsen löst men då måste man ha ett torrt utrymme att förvara den i.

Underhållsfritt med luftvärmepump

Du har säkert sett de fyrkantiga apparaterna som surrar lite lätt och sitter på utsidan av många hus. Det är luftvärmepumpar som tar in utomhusluften, värmer upp den och blåser ut den genom en fläkt inomhus. Det här är ett nästan underhållsfritt värmesystem som inte kräver mer av dig än att du dammsuger av fläktens filter någon gång i månaden. Nackdelar kan vara att pumpen inte täcker hur stor yta som helst. Det gör att du kan behöva flera för att värma upp hela bostaden.

Borra för bergvärme

Att borra för att komma åt värmen djupt nere i berggrunden är ett ganska dyrt projekt. Å andra sidan kommer du att tjäna in pengarna på minskade energikostnader ganska snabbt. Det här är också en mycket miljövänlig metod. Kort innebär installationen att man borrar ungefär 50 till 200 meter ned i marken. En kollektorslang fylld med vatten förs sedan ned i hålet och värms upp av bergvärmen. Värmen överförs sedan till de befintliga elementen med vattenburen värme.