Tapetsera om och ge hela rummet ett lyft

 
Har du försökt att inreda dina rum utan att få till det där lilla extra? Att ha snygga möbler och prydnadssaker kan vara snyggt, men för att få det där ultimata lyftet kan det behövas en snygg tapet eller någon härlig färg på väggarna!
 

Att tapetsera hemma själv behöver faktiskt inte vara så krångligt. Om du är noggrann, tålmodig och har köpt bra tapeter så kommer du garanterat att bli nöjd efteråt. Det gäller att du är noga med att vädra ordentligt och hålla rumstemperaturen på normal nivå så att tapeterna kan torka på ett bra sätt. Mät höjden på väggarna och tänk hur du ska sätta upp tapeterna. Om de är mönstrade behövs lite extra tankearbete. Lämna lite extra marginaler när du skär till tapeterna, och använd skärlinjal och en kniv med rakblad för bästa resultat. Och få inte panik om tapeten ser bubblig ut när precis efter att du satt upp den – den jämnar ut sig efter något dygn!

När du ska välja tapet ska du först och främst utgå från din personliga smak. En tapet ska sitta uppe ett tag och det är viktigt att du inte tröttnar efter bara några veckor. Tänk också på vilka färger du har i rummet, och om du vill ha något som bryter av mot dem eller som matchar med dem. Du ska också tänka på om det blir bäst med en fondtapet eller om hela rummet ska vara tapetserat. Eller varför inte göra något kreativt och tapetsera med en passande tapet i taket? Du kan hitta snygga och prisvärda tapeter på till exempel www.scandiwall.se/designtapet/. Ett tips är att det ofta är billigare att köpa tapeter på nätet!

Om du bor i en hyresrätt eller en bostadsrätt måste du först kolla upp om du har tillåtelse att tapetsera eller måla om. Oftast har föreningar egna regler och bestämmelser för vad som gäller, så du måste gå direkt till din hyresvärd eller till någon i bostadsrättsföreningens styrelse och fråga. Och när du väl fått grönt ljus är det bara att börja fundera och tänka ut vad du vill ha på väggarna. Var inte rädd för att ta ut svängarna – det går alltid att måla över eller sätta upp en ny tapet på den gamla!