Grannsämja är något man ska vara rädd om. Det finns mycket man kan göra dels för att förbättra den, men också för att undvika att det försämras.
Hur är grannsämjan där du bor? Den varierar stort mellan olika områden. Rent generellt är den lägre i hyreshus än i villaområden, men det varierar stort. Många är de villaägare som blivit rejält omsams om ganska triviala saker. Det kan t.ex. handla om ljudet från pumpen till en pool.
Om grannen störs av ljudet från pumpen till din pool, vilket vi skrivit om här, kanske ni kan låta dem bada i poolen ibland. Det är stor sannolikhet att det kommer att få dem på bättre humör.
Vissa tror kanske att grannsämjan är bättre på landet, men så behöver det inte vara. Paret Mandelmann, kända från tv-serien med samma namn, har fått många oanmälda besök av folk som förtrollats av hur deras liv framställs i tv-rutan. Grannarna har dock klagat på att det är för mycket trafik till gården, säger paret till Aftonbladet. Därför försöker Marie och Gustav Mandelmann nu begränsa antalet besökare till sin trädgård.
En medlare för grannsämjan
I Finland finns särskilda grannmedlare i de största städerna Helsingfors, Åbo och Tammerfors, skriver YLE. Konflikterna kan bero på allt möjligt, kopplat till husdjur, tomtgränser eller helt enkelt skilda dygnsrytmer. Medlaren uppgift är inte att lösa konflikten, utan att hjälpa parterna att komma överens och tillsammans hitta en lösning. De flesta går dock hellre till domstol än att kontakta medlaren.
Stärker grannsämjan med festival
I Sverige har vi inte grannmedlare, och det skulle troligen vara en bra idé om de infördes. Man kan dock knappast förvänta sig att systemet skulle fungera perfekt med en gång, utan vi skulle antagligen få se en hel del konflikter även under den närmaste tiden efter införandet.
Då kan en festival vara en hjälp på vägen. I Tumba söder om Stockholm arrangeras en festival hela sommaren, med sport, lekar och picknick för att stärka grannsämjan i området. Festivalen äger rum i en park i Tumba.