Bostadsmarknaden 2016

I förra veckan kom det besked många väntat på: hur blir det med amorteringskravet? Svaret delar folket, och det är förståeligt. Det finns både för- och nackdelar. Men oavsett vilket ser det nu ut att vara bestämt, amorteringskravet kommer att börja gälla – mest troligt redan från sommaren 2016.

Hur kommer då det här att påverka bostadsmarknaden? Mest troligt kommer det innebära att de priserna som stigit de senaste åren nu stannar av, att det blir billigare att köpa lägenhet. Det kommer att göra att folk inte vågar köpa för lika mycket, eftersom månadskostnaden i och med amorteringen kommer att bli mycket svår att hantera. Men självklart beror det hela även på hur mycket man amorterar. I en artikel här har tre bankmän gått ut med deras funderingar kring nästkommande års bostadsmarknad. Olof Manner från Swedbank tror inte att amorteringskravet kommer att påverka som så att bostadsmarknaden helt stannar av. Han tror att bostadspriserna kommer att stiga omkring 5 procent, en höjning – men ingenting mot de siffror som varit tidigare år. Nordeas och SEB:s chefsekonom tror det kan stiga ytterligare, och landa någonstans mellan 5-10 procent. Detta för att obalansen mellan befolkningstillväxten och byggandet är en central drivkraft för priserna. Självklart är det olika beroende på var bostaden står också. Om du har en lägenhet i centrala Stockholm kommer du säkerligen gå i vinst oavsett vilket, det är svårt att göra en bostadsförlust då. Bäst är det att kontakta en mäklare som får komma och värdera bostaden. Mäklarna har också en insikt i hur bostadsmarknaden kommer att påverka och eftersom mäklaren vill tjäna lika mycket på din bostad som du är det någon att lita på. Se bara till att ta hjälp av rätt mäklare, du kan börja med att beställa mäklarofferter för att hitta rätt.

1435591-hammare-och-spikRenovera för ökad vinst

Någonting du kan ha i åtanke om du planerar en försäljning är att snygga till bostaden. En renovering ger vanligtvis en extra vinst, dessutom är det någonting du kan dra av på skatten när du har sålt. Det är med andra ord pengar du faktiskt får tillbaka. I vissa fall, om kök och badrum ändå är fräscht, kan det räcka med att bara måla vita väggar i hemmet. Det ger en ljus känsla och fler kan föreställa sig i hemmet på visningarna.