Oro över sin status i samhället

I Alain de Bottons dokumentär ”Status Anxiety” tar han upp det faktum att de flesta människor idag lider av just detta – En oro för vilken status man har i samhället och hur andra människor dömer en. Majoriteten av alla människor jämför sig med andra som har det bättre ekonomiskt ställt, en bättre utbildning, högre lön, snyggare kropp, är mer beresta och så vidare. När man frågar barn vad de vill bli när de blir stora är det inte ovanligt att man får svar som ”städerska” eller ”snickare”. När dessa barn sedan växer upp och formas av samhället och andra människors förväntningar så är det inte längre ”okej” att ha en dröm om att bli städerska, servitris eller annat yrke som anses vara av lägsta klass. Idag tjänar vi bättre än någonsin och allt fler har bra utbildningar och högt uppsatta jobb. Trots detta är vi mer stressade, sjuka och mindre lyckliga idag än för säg, 50 år sedan.

Lev för dig själv, inte för andra

All den här pressen på hur man borde vara, hur mycket man borde tjäna, att man ska ha en titel som ger respekt, ha stora mål i livet och hela tiden visa sig duktig, är otroligt stressande för oss människor och gör att många inte bara mår dåligt utan dessutom väljer vägar i livet som de egentligen inte trivs med, bara för att göra det som förväntas av samhället och ger respekt hos medmänniskorna.

Detta visar sig också i våra hem. Inte nog med att det ska vara snyggt, nyrenoverat och vackert inrett, vi ska dessutom helst ha gjort jobbet själva. Allt från att byta fönster eller renovera köket till att måla om väggarna och slipa parketten är sådant som allt fler ägnar sig åt på egen hand. Att kunna bjuda över vännerna till sitt vackra hem och dessutom säga att man själv har gjort allt, är för många människor den ultimata känslan av duktighet. Att fokusera på vad man faktiskt vill göra i livet och inte ta en utbildning eller ett arbete bara för att det anses fint, är det viktigaste för att må bra. Vill du jobba som städerska, ha på dig omoderna kläder och inreda i en stil som nödvändigtvis inte andra tycker är snygg, ska du göra det för ditt eget välmåendes skull. För hur kan man tycka att det är värt att leva sitt liv efter andras förväntningar och dömande blickar om det får en att må dåligt? Fokusera på dig själv och det som får dig att må bäst -Vi har trots allt bara ett liv.