Nätet fullt av förfalskade möbler

Fler väljer att köpa nya och antika möbler på nätet. Men att handla möbler på nätet kan innebära en viss risk. Handlar man antika möbler är det inte helt sannorlikt att de är förfalskade och handlar man nya designmöbler är de ofta piratkopior.

5659457-mixed

Nordens största auktionssajt för designmöbler, har visat sig sälja kopior av originalmöbler. Detta rapporterar Dagens Nyheter. Ett danskt konsumentupplysningsprogram samlade ihop 76 klassiska Eames-stolar från köpare runt om i Danmark. När en expert tittade närmare på stolarna, stod det klart att endast en av dem var helt äkta. En av stolarna var ett tveksamt fall, medan resten av dem var kopior eller halvkopior. Auktionssajten är dansk och får 850 000 besökare i veckan. Bland annat är det många svenskar som handlar på sajten. Auktionssajten uppger att de är väldigt ledsna för det som har hänt och påpekar att det är deras ansvar som experter att upptäcka kopior. Företaget har en policy om ”evig äkthetsgaranti”. Denna garanti innebär att den som köper en vara från auktionsföretaget har rätt att när som helst få pengarna tillbaka, om det visar sig att varan är falsk.

Fler piratkopierade möbler säljs

Den här händelsen är ett bevis på att det aldrig går att vara helt säker på om något man köper är äkta vara, även om man köpt det från en trovärdig försäljare. Oavsett om man ska köpa något antikt eller något sprillans nytt på nätet, är det viktigt att man ser till att sajten är pålitlig. Det finns mängder av svenska sajter som säljer inredning. Exempelvis Trendrum säljer inredning på nätet. De flesta av dessa är det helt säkert att handla inredning från. Det är dock inte bara antika möbler som har visat sig vara kopior. På köp- och säljsajter är det många som säljer piratkopierade möbler, även om det är förbjudet enligt svensk lag. Ibland medger säljarna att möbeln är piratkopierad men ofta ger de sken av att det handlar om äkta varor. På Göteborgs-Posten tipsar man om hur en köpare märker att varan är fejk:

  • Googla varan du är intresserad av och lägg till söktermen ”how to spot fake”.
  • Kolla upp produkten hos tillverkaren och försök se om det finns några skillnader. Ett tecken på att produkten är oäkta kan vara att säljaren bara använder bilder från företagets hemsida i annonsen.
  • Håll koll på priset. Är det för billigt för att vara sant, brukar det ofta vara det.
  • Fråga säljaren om ett kvitto på produkten.
  • Läs noggrant genom produktbeskrivningen när det kommer till storlek och material.

Piratkopiering – en smutsig marknad 709269-online-credit-card-payment

Man kan tycka att det inte är speciellt farligt att köpa piratkopierade produkter. Många resonerar nog att det är onödigt att köpa saker dyrt, när de finns att köpa billigt. Men först och främst gör detta att företaget som faktiskt står bakom den riktiga produkten, förlorar en massa intäkter. Detta är dock inte det värsta med att köpa piratkopior. Faktum är att det ofta är kriminella grupper som ligger bakom handeln och varorna tillverkas ofta under usla arbetsförhållanden. Barnarbete kan även vara en del i kedjan. Läs mer.