Många tycker att kyla i sig själv är otrevligt – men ännu otrevligare blir det när kylan också innebär skenande elpriser. Gör något åt de höga energikostnaderna under vinterhalvåret. Ett nytt värmesystem, eller enklare renoveringar av din bostad, kan vara lösningen på problemet.
Vilket av dessa värmesystem passar dig bäst – luftvärmepump, bergvärme, markvärme eller sjövärme?
- Luftvärmepump. Det enklaste och billigaste att installera av de fyra alternativen. Luftvärmepumpen använder den värme som finns i utomhusluften. Systemet kan dock bara ses som ett komplement till direktverkande el. En extra bonus är att luftvärmepumpen är lika bra på att kyla din bostad under sommaren. Luftvärmepumpar hittar du, till exempel, på https://e-klok.se/luft-luftvarmepump.
- Bergvärme. Ett alternativ som ger mycket värme, men som är dyrt att installera (cirka 100 000 till 200 000 kronor). Med bergvärme hämtar man värmen upp till 200 meter under jorden genom en vätskefylld kollektorslang.
- Sjövärme. Fungerar ungefär som bergvärmen – och hämtar värmen genom kollektorslangar. Även prislappen liknar den för bergvärme – med skillnaden att du slipper borra hål i tomten. Ett krav, vilket namnet skvallrar om, är att det finns tillgång till ett större vattendrag i närheten. Det är också viktigt att bottnen i sjön är jämn, och risken att kollektorslangen skadas är större då den inte är skyddad på samma sätt.
- Markvärme. Om du har en tomt som är minst 600 kvadratmeter stor är markvärme ett alternativ. Då placeras kollektorslangarna ut på en större yta, men inte lika djupt. Installationen är därför billigare än den för bergvärme.
Håll värmen i huset
Uppvärmningskostnaderna står i snitt för 54 procent av energiförbrukningen i ett hus. Och det är ingen poäng med att lägga dyra energipengar på att värma ett hus om värmen ändå läcker ut någonstans. Det är därför viktigt att täta fasaden och fönsterkarmarna. Om fönstren är gamla kan du spara tusenlappar på att byta ut dem mot moderna, energimärkta, fönster. Dessa har testats av opartiska institut och det är bra att begära testprotokoll för att själv kunna bedöma fönstrens kvalitet.
Februari i år blev den dyraste elmånaden sedan 2012 – med elpriser på över 41 öre per kilowattimma. Hamna inte i samma kostnadsfälla igen – se till att du är bättre förberedd nästa år!